van het gas

minder gas

We krijgen veel vragen hoe je minder gas kunt gebruiken. Een vloerverwarming met een warmtepomp wordt dan vaak geroepen, maar realiseer dat maar in je oude huis.

Hieronder geven we een aantal tips hoe je langzaamaan betaalbaar van het gas af kunt.

infrarood stralingspanelen

Met infrarood stralingspanelen kun je een goed geïsoleerd huis (bij-)verwarmen, vooral ook als je zonnepanelen hebt. Je kunt dan zelfs overdag je stroom direct salderen: de opgewekte stroom gaat eerst naar de stralingspanelen voordat de stroom gemeten en dus terug geleverd wordt. Met de huidige kwakkelwinters kun je heel goedkoop overgaan op infrarood. De panelen kun je gewoon in het stopcontact stoppen en zijn in aanschaf iets van €100 tot €300,-, maar er zijn ook duurdere en fraaiere panelen.

Er is een groot verschil tussen convectie- en stralingswarmte: stralingspanelen verwarmen niet de lucht maar de objecten. Denk aan de aangename zon in de Alpen bij nul graden buitentemperatuur.

Stralingspanelen zijn zuinig, werken onmiddellijk en zijn heel geschikt als bijverwarming in ruimten die niet verwarmd worden en bij een goed geisoleerd huis kan het hoofdverwarming worden. Je kunt de panelen aanzetten op die momenten dat je warmte nodig hebt. Ze zijn ook met een bewegingsmelder of thermostaat te bedienen. Ze zijn niet duur en je kunt ze direct in je stopcontact steken.

Infrarood stralingspanelen moet je wel goed ophangen. Iin de slaapkamer en badkamer kunnen ze aan het plafond hangen. Bij een tafel en een buro is het beter ze aan de wand te hangen opdat je voeten warm worden. Goede informatie is te krijgen bij https://www.enon.nl/ruimteverwarming/infrarood-stralingspanelen/waarom-infrarood-verwarming.html en bij https://www.verwarminghandel.nl/infrarood-verwarming/

Er zijn ook hybride infrarood panelen, die stralingswarmte geven en ook de ruimte opwarmen.

warmtepomp/airco

Een warmtepomp/airco is voor koeling en verwarming te gebruiken. ze worden steeds efficienter, betaalbaarder en maken steeds minder lawaai. Vooral voor kleine woningen een prima oplossing om het huis te verwarmen.

infrarood vloerverwarming

Er bestaat ook infrarood vloerverwarming. Voorwaarde is dan wel dat je de vloer eerst moet isoleren en dat je je eigen stroom opwekt. Of zorgt dat je groene stroom hebt. Bij de Consumentenbond kun je zien welke leverancier echt groen is. https://www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken/de-groenste-energieleverancier

inductie kookplaatje

Veel mensen willen een inductiefornuis in plaats van een gasfornuis. Dat zijn prijzige apparaten, waarbij je ook extra groepen aan moet leggen. Het gasverbruik van een gasfornuis is maar 60 m3, dus is de investering in een inductiefornuis er niet vlug uit te halen. Een mooie tussenvorm is een simpel kookplaatje van €40,- met een paar pannen, die geschikt zijn voor inductie.

zonnepanelen

Als je huis goed geisoleerd is en heb je dan nog geld over, dan wordt het aanschaffen van zonnepanelen zeer de moeite.