aanpak van poortjes

Omdat we met dunne isolerende folie werken krijgen we steeds meer verzoeken om te helpen bij poortjes achterom. In de oude wijken hebben veel huizen een poortje waardoor de achterplaats bereikbaar is. Die poortjes zijn meestal aan de voorzijde van een deur voorzien en aan de achterzijde open. De wanden van de poortjes zijn  vaak maar 11 cm dik (halfsteens) dus in de naastliggende woonkamer kan het erg koud worden. Het aan de achterzijde afsluiten van de achterom met een (geisoleerde) deur is dan een oplossing, maar dan moeten beide buren daar akkoord mee zijn. We sluiten de achterzijde ook af met transparante lamellen. Het is beter ook de muren te isoleren, dat doen we met een dampopen meerlaagse aluminiumfolie. Die bevestigen we aan latten, waardoor er maar drie centimeter ruimteverlies is. De fiets en de container kan dan nog altijd door het poortje, het materiaal heeft een achterkant van stevig doek, dat kan tegen de muur plat gedrukt worden als het moet. Het bekleden van de muur kan in een dag klaar zijn.

Het aanbrengen van een transparant lammellengordijn kunnen we zeer goedkoop aanbieden doordat we ze zelf maken. Dat kan dan voor iets van 50 euro.

Voor de doe-het-zelver: we brengen houten latten aan van 2x5 cm aan de onderkant, op 1,50m. hoogte, boven bij het plafond en voor en achter, en eventueel rondom de schoorsteen. Die latten zetten we vast met slagpluggen om de meter en daar nieten we de folie aan. We gebruiken een dampopen folie van www.isodiscount.nl of van Airflex. We nieten de folie met de achterkant, de stevige zijde, aan de lat, zodat je altijd met de fiets erlangs kunt zonder het materiaal kapot te maken. Het materiaal is indrukbaar, zodat het poortje nagenoeg even breed blijft. De restanten van de rollen kun je tegen het plafond nieten. In de meeste gevallen kun je dus met twee rollen het poortje bekleden. De lamellen zijn verkrijgbaar bij Wildkamp in Rijen. De lamellen van 2x200 mm. schroeven we aan een houten lat, die we in het poortje ophangen. Dat is allemaal gemakkelijk zelf te doen.