plat dak

plat dak aan bovenzijde isoleren

Boven op de dakbedekking van bestaande platte daken kun je XPS-platen leggen. XPS heeft een gesloten celstructuur en kan dus geen water opnemen. Het materiaal moet wel tegen UV-stralen van de zon beschermd worden en moet met grind of tegels beschermd worden tegen opwaaien. Wij leggen op de XPS-platen een stevig dekzeil en daar dan een dunne laag grind op. Zorg wel dat er aan de randen nog voldoende ruimte blijft om het regenwater af te voeren en zorg voor voldoende ruimte rond de hemelwaterafvoer. De platen kunnen in de meeste gevallen 8 tot 12 cm dik (afhankelijk van de hoogte van de aanwezige dakranden) en verhogen de isolatiewaarde dan met een Rc van 2,25 tot 3,30 m2K/W. Als je dan een witte grindsoort gebruikt scherm je de zon extra af. Zonnepanelen op het dak schermen ook af tegen het felle zonlicht. XPS-platen in een B-kwaliteit kosten iets van €10,- tot €18,- per m2. De platen worden geleverd met messing en groef. Het leggen is heel makkelijk te doen, ook voor mensen met twee linkse handen.

plat dak aan onderzijde isoleren

Aan de onderzijde van het platte dak isoleren, binnen dus, kan ook, maar dat is ingewikkelder en je moet wel goed oppassen dat het isolatiemateriaal heel goed dampdicht wordt afgesloten. Zie verder bij het isoleren van schuine daken.

De huidige nieuwbouwnorm voor het isoleren van een dak is een Rc van 6,3 m2K/W.  De eis voor subsidie gaat uit van een Rd waarde van 3,5.